Diverse

murarus 03.02.17
“Dacă albinele ar disparea de pe Terra, omenirea ar avea aceeaşi soartă în patru ani; cu cât există mai multă polenizare, cu atât iarba este mai multă, sunt mai multe animale, mai mulţi oameni” (Albert Eistein)
Asa s-ar întâmpla și în cazul în care zonele umede, mlaștini, bîlți, râuri, suprafețe acoperite temporar sau permanent cu apa dulce sau sărată, considerate zone de interfață între apă şi pământ, nu ar mai exista.


Pentru a reliefa rolul zonelor umede și a determina un comportament de protejare și conservare a acestor ecosisteme naturale, la Școala Gimnazială "Anton Pann" Rm. Valcea s-a organizat vineri, 03.02.2017, un seminar de dezbatere pe tema anului 2017 ”Zonele umede: protecție naturala impotriva dezastrelor”, la care au participat mai multe unitați școlare: Colegiul de Silvicultură şi Protecţia Mediului Rm. Valcea reprezentat de d-nul prof. C. Gratie; Colegiul Al. Lahovari reprezentat de d-na prof. E. Oprescu; Colegiul Economic Rm. Valcea reprezentat de prof. d-na N. Matei și M. Dumitru; Liceul Tehnologic Baile Govora reprezentat de d-na prof. C. Ungureanu; Liceul Sanitar "Antim Ivireanu" reprezentat de d-na prof. C. Papuzu, la care s-au adăugat unitați de învațământ gimnazal, respectiv Şcoala Gimnazială Bunești reprezentată de d-na prof. L. Muraruș, Scola Gimnaziala Nr 5 Rm. Valcea reprezentată de d-na prof. A. Ciortea, Școala Gimnaziala Urși reprezentata de d-na prof. N. Antonie și d-na prof. R. Becheanu de la şcoala gazdă.
Au fost discuții privind rolul acestor zone in menținerea biodiversitații, atenuarea efectelor negative ale inundațiilor, protecția  impotriva furtunilor, purificarea apelor prin captarea poluanților in soluri sau vegetație si nu in ultimul rand asupra  valorilor culturale și de recreere pe care le ofera. Activitatea s-a continuat cu un workshop de creație prin care elevii au demonstrat un mare potențial creativ atat prin culoare cat și prin cuvant. Au fost surprinzatoare mesajele pe care le-au promovat tinerii participanți: ”Sa descoperim impreuna lumea diversa a zonelor umede”, “Togeter we can make the world better”,” Viața este mai frumoasa in culori”, “Nimeni n-o poate face singur, așa ca haideți sa muncim impreuna și sa construim o lume mai buna”, “O natura bogata o țara bogata”, “Save the water save your self”.
De remarcat abilitatea tinerilor de a se exprima în limba maternă şi în limba engleză, multilingvismul fiind o prioritate a învațământului romanesc.
    La aceasta activitate ne-am bucurat de prezenta , in mod indirect, a doamnei profesor Victoria Dorobanțu de la Colegiul Național de Arte Regina Maria din Constanța, cu lucrarea ”Specii de alge din Marea Neagră şi utilizarea lor in diverse domenii”.
    Cu aceasta ocazie d-na prof. Otilia Stoica a promovat proiectul “PRET-A-PET” din cadrul programului Erasmus +, pe care Școala Gimnaziala Anton Pann îl implementează în perioada 2016-2018 în parteneriat cu Turcia, Franța, Italia şi Grecia, cu scopul dezvoltarii unor relații interumane bazate pe afecțiune, respect și cooperare, valori care ar trebui să caracterizeze societatea viitoare.
    Pentru buna desfașurare a acestei acțiuni ne-am bucurat de sprijinul oferit de Agenția de Protecție a Mediului prin intermediul d-nei referent de specialitate superior Silvia Pădurariu, care a asigurat materialele promoționale pentru acest eveniment si informațiile de specialitate, de Primaria Municipiului Rm. Valcea, care prin d-na consilier Maria Bobeanu a asigurat materialele necesare desfașurarii workshop-ului de creație și pentru protocol, alaturi de Parohia Bunești reprezentata de Pr. G. Giura.
    Aceasta activitatea s-a desfașoare la un înalt standard de calitate dupa cum sunt mesajele transmise de participanți: “excepțional”, “totul la superlativ”, "a fost o activitate bine organizata, cu o primire calduroasa”, ”personalul m-a facut sa ma simt ca acasa” etc.
 Succesul nu ar fi fost posibil fără sprijinul echipei manageriale reprezentată de d-nul prof. Adrian Burlan - Director, d-na prof. Vacaru Diana - Director Adj., care a transmis mesajul de “Bun venit tuturor participanților!” si d-na prof. Andreea Din - Director Inv. primar, carora le mulțumim și le dorim mult succes în tot ceea ce întreprind pentru dezvoltarea comunitații şcolare în special și locale în general.
    „Conservarea naturii va deveni eficientă şi reală numai atunci când va face parte integrantă din filozofia şi comportamentul tuturor” .
A consemnat,
Prof. Letiția Muraruș, coordonatorul proiectului

Lasă comentariile tale

Postează comentariu ca oaspete

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
termeni şi condiţii.
  • Nu s-au găsit comentarii

Stiri ValceaSport

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items

Site-uri partenere

pos

baner socialistul

Anunturi Gratuite AdMart.ro

Instructor auto cat B, sector 1
Curs scoala de şoferi cu instructor auto autorizat, cat. B sector 1 VITICA RADU ofer lecţii de condu
Mai mult...
Miez turbosuflanta 1.9 Renault Volvo Misubishi Nis
Miez turbosuflanta 1.9 Renault Volvo Misubishi Nis
Mai mult...
Miez turbosuflanta 1.9 Audi Seat Skoda Vw 66/74/81
Piesa este compatibila cu urmatoarele tipuri de masini: Audi A4 1.9 TDI (B5) cod motor: ATJ/AJM/AS
Mai mult...
Miez turbosuflanta 1.9 Audi Skoda Vw Seat- ALH AHF
Piesa este compatibila cu urmatoarele tipuri de masini: Audi A3 1.9 TDI cod motor: ALH/AHF Seat Leo
Mai mult...
Miez turbo 1.6 Ford Citroen Peugeot Mazda Volvo 80
Piesa este compatibila cu urmatoarele tipuri de masini: Ford Focus 2 1.6 TDCi cod motor DV6TED4 80
Mai mult...

Cele mai citite articole

Facebook

Vizitatori online

Avem 12 vizitatori și nici un membru online