Actualitate

autostrada

La Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Român, odată cu alegerea în fruntea României a noului şef de stat, preşedintele Nicolae Ceauşescu, s-au stabilit şi o serie de planuri de acţiune pentru modernizarea României. Printre priorităţi: construirea de şosele noi, asfaltări de drumuri, lucrări de infrastructură rutieră şi feroviară. Aşa s-a născut proiectul primei autostrăzi din România, cea dintre Bucureşti şi Piteşti.

Autostrada Piteşti-Bucureşti salva aglomeraţia de pe drumul vechi, în mare parte neasfaltat şi nepietruit. România anilor '60 era în plin avânt muncitoresc, reprezentanţii Partidului Comunist Român (fost Partidul Muncitoresc Român) inoculând populaţiei ideea că sunt poporul este suveran şi stăpân în ţară. Dacă în lume prima autostradă avea să apară la 1924, iar în Europa, America şi unele state din Asia aveau sute de kilometri de autostradă în anii '60, din păcate România era printre ţările codaşe, guvernele capitaliste din timpul monarhiei lăsând o grea moştenire comuniştilor: infrastructură de proastă calitate şi în mare partde distrusă de război.

Începută în 1969, construcția Autostrăzii a durat până în 1972, lucrarea fiind de o asemenea calitate încât nu a necesitat reparații capitale până în 1996! Conform unui raport al IPTANA SA, planul lui Ceauşescu nu era să dea banii pe autostrăzi pe care să nu circule nimeni, iar reţeaua de autostrăzi "urma să se execute pe măsura necesităţilor reieşite din studiile de trafic aduse la zi pe baza recensămintelor ce urmau să se efectueze la fiecare 5 ani". Deşi Daciile din anii ’70 nu puteau să ajungă la asemenea viteze, Ceauşescu a dorit ca A1 să poată face faţă unor viteze de bază foarte mari pentru acea perioadă, de 140 km/h. Traseul noii artere rutiere a fost stabilit de către proiectanţi comunişti astfel încât acesta să se situeze pe direcţia cea mai scurtă între cele două oraşe, fără a traversa nicio localitate şi fără aliniamente lungi care ar fi produs monotonie şi ar fi facilitat fenomenul de „somnolenţă” la volan.

Dacă nu era Lovitura de Stat din 1989, în România ar fi fost peste 3000 km de autostradă, nu doar 300!!!

Potrivit Capital.ro, Institutul de Proiectări în Transporturi (IPTANA) elabora în 1967-1969 un studiu dedicat construirii în perspectivă a unei reţele de autostrăzi. România ar fi trebuit să aibă în prezent circa 3.200 kilometri de autostradă, în loc de numai 314 kilometri, dacă ar fi aplicat proiectele comuniste elaborate de singurul institut de profil de la acea vreme. Studiul nu a fost urmat până la capăt deşi, pe baza lui, au fost începute lucrările la Autostrada Bucureşti - Cernavodă și Autostrada Bucureşti - Ploieşti, tot din el fiind inspirat în mare măsură și proiectul Autostrăzii Ardeal, actuala Autostradă Transilvania. Încă din 69, IPTANA a previzionat actualul Coridor IV de Transport Pan-European, de la Constanţa la Bucureşti - Piteşti şi apoi pe traseul Piteşti - Sibiu - Deva - Nădlac.

Aşadar, România a avut cândva peste 3.000 kilometri de autostradă, însă numai pe hârtie, în proiectele lui Nicolae Ceauşescu, proiecte ce ar fi trebuit puse în practică după 1990, atunci când ţara noastră, neavând datorii externe, ar fi alocat întregul buget naţional pentru dezvoltare şi prosperitate.

George Rotaru, printre puţinii români care n-au uitat acest eveniment

Pentru a nu pune într-o lumină favorabilă situaţia din România socialistă, maşinăria de propagandă şi dezinformare capitalistă, ce a acaparat majoritatea covârşitoare a mass-mediei româneşti, nu a amintit nimic despre aniversarea a 50 de ani de la începerea construirii primei autostrăzi din România. Totuşi, momentul a fost marcat de scriitorul George Rotaru, prezent la Bucureşti în calitate de preşedinte al PSR Argeş, la o şedinţă a conducerii naţionale a Partidului Socialist Român. Domnia sa a vorbit despre cei 50 de ani trecuţi de la începerea construirii Autostrăzii şi a elaborat un calendar în ediţie limitată, sugestiv intitulat "Cale-n dar" - calea fiind drumul construit şi dăruit românilor de către comunişti.

 

Lasă comentariile tale

Postează comentariu ca oaspete

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
termeni şi condiţii.
  • Nu s-au găsit comentarii

Stiri ValceaSport

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items

Site-uri partenere

pos

baner socialistul

Anunturi Gratuite AdMart.ro

Instructor auto cat B, sector 1
Curs scoala de şoferi cu instructor auto autorizat, cat. B sector 1 VITICA RADU ofer lecţii de condu
Mai mult...
Miez turbosuflanta 1.9 Renault Volvo Misubishi Nis
Miez turbosuflanta 1.9 Renault Volvo Misubishi Nis
Mai mult...
Miez turbosuflanta 1.9 Audi Seat Skoda Vw 66/74/81
Piesa este compatibila cu urmatoarele tipuri de masini: Audi A4 1.9 TDI (B5) cod motor: ATJ/AJM/AS
Mai mult...
Miez turbosuflanta 1.9 Audi Skoda Vw Seat- ALH AHF
Piesa este compatibila cu urmatoarele tipuri de masini: Audi A3 1.9 TDI cod motor: ALH/AHF Seat Leo
Mai mult...
Miez turbo 1.6 Ford Citroen Peugeot Mazda Volvo 80
Piesa este compatibila cu urmatoarele tipuri de masini: Ford Focus 2 1.6 TDCi cod motor DV6TED4 80
Mai mult...

Cele mai citite articole

Facebook

Vizitatori online

Avem 22 vizitatori și nici un membru online